Bjarne Tingkær Sørensen // 13.11.13
//

Sejlads, børn og kantareller.
Så kan der vist ikke klemmes mere ud af den sommer. Solen har skinnet fra en skyfri himmel i ugevis på en Limfjord så blå, så blå.
I sommerferien har jeg sejlet lidt rundt med mine børnebørn med det gode skib Julie P.
Ungerne lærte at springe på hovedet i vandet og svømmede rundt om båden som små delfiner. Det var noget de kunne lide. Det gav en sund og god appetit.
Det gir mange farfarpoint at sejle børnebørn ind til Struer Havn, når de skal hjem til Aarhus igen. Det er flot at man som medlem kan gå ind og låne en af vore fine både når man har brug for det.
Efter at skolerne er begyndt igen, har vi haft besøg af Resen Friskole og Struer Friskole. Der stod seks gamle søulke for at tage imod dem ved vores både i Fiskerihavnen. De mindste børn havde et tema omkring, skibe, hvor de skulle tegne og bygge modeller af sejlskibe, vikingeskibe hjemme på skolen? En lille gut havde dog tegnet en undervandsbåd. Måske det kunne inspirere et par medlemmer til at gå igang med et nyt bådprojekt? En gruppe store børn fra Resen Friskole benyttede lejligheden til at lave optagelser til en video med deres egne sange og musik. Hele arrangementet var en del af Nordvestjysk Fjordkulturs bidrag til kulturfestivalen "BØLGEN".
Godt at skolerne kan bruge os.
Det glæder mig at Struer Havn og Struer Kommune har givet plads til vores skibe i Fiskerihavnen. De mange aktiviteter med vores både er med til at skabe et seværdigt havnemiljø, hvor vi bedre kan formidle den historie, som knytter sig til Limfjordens fiskeri og kystkultur. Jeg har fået mange rosende kommentarer fra såvel herboende som turister om vores bådudstilling: "Det ser så godt ud, at man får lyst til at gå hen og se nærmere på bådene."
Det er svært at sætte tal på værdien af det frivillige arbejde der bliver gjort af vores medlemmer, men jeg håber at de kommende generationer i kommunen kan få glæde af Nordvestjysk Fjordkultur. Det afhænger også af muligheden for støtte til restaurering af vores bygning og værksteder. Her er vi allerede godt i gang med arbejdet. Den glæde og det engagement jeg oplever lige nu fra medlemmerne smitter af og tiltrækker nye medlemmer.
Nu er det efterår, og bådene er lagt op på land. Så er det tid til at gå på svampejagt.
Nej, det er ikke dårlig vejr det er bare kantaralvejr. .....
Jeg finder gummistøvlerne frem, (de er såmænd ikke pakket væk fra sommerens sidste sejlads), og spadsere krumrygget rundt i skoven med kurv og kniv og hjembringer kilovis, (måske lidt pral), af gyldne svampe.
så skal svampene renses. de bredes ud på en avis f.eks. Information. de skal børstes endelig ikke skylles under vand, ........
og med fare for at klubbladet går hen og bliver et madmagasin slutter jeg af med en rasende god opskrift på kantarelcreme.
800 g kantareller
6 fed hvidløg
100 g smør
6 spsk. olivenolie
en håndfuld hakket frisk timian
2 dl piskefløde
6 spske groft rurummel.
Kantarellerne skæres i mindre stykker og sauteres sammen med de finthakkede hvidløg i olie og smør. Når de er faldet sammen, tilsættes timian. Vend godt rundt og tilsæt fløden. Det steges godt igennem og blendes helt fint. Tilsæt durummel, salt og peber og blend igen. Kan holde sig i en uges tid i køleskabet.
Cremen smøres på et godt stykke hjemmebagt brød, og mens der spises, drømmer jeg mig tilbage til sommerens sejlads............
bon appetit.

Bjarne Tingkær Sørensen // 28.08.13

//

DU DANSKE SOMMER………..
Du danske sommer jeg elsker dig. Kan det siges smukkere? De fleste af os, der bor på denne her egn forbinder sangen med Limfjorden. Og hvor det dog passer.
Dagene har været præget af solskin og blæst. I skrivende stund lader jeg tankerne sejle tilbage, og det står mig pludselig klart: Hvor har vi dog en aktiv forening, som vi alle kan være stolte af.
Der er kommet gang i tirsdagssejladserne. Næsten alle mand står i blå busseronner og venter på kajen i fiskerihavnen og tager bestik af mulighederne for sejlads. Hvis vejret ikke er med os, kan der blive tid til en hyggelig kaffestund i klubhuset. På de andre ugedage er der også aktivitet i vores lokaler og værksteder.
Vi fik også lejlighed til at vise flaget ved Oddesundbroens 75 års jubilæum. Besætningen på” Lille Løffe”,” Ingeborg Munk” og ”Julie Petersen” assisteret af John i motorbåden samt færgen ”Venø-sund”, alle var de med. Det var et flot syn og de var med til at gøre dagen festlig.
”Venø rundt ” sejladsen, er et andet flot arrangement. Trods det dårlige vejr i ugen inden sejladsen, var der mange deltagere.
”Ror-cup” på Jegindø blev en smuk oplevelse med sol og drilagtige vindspring ved start og mållinjen.
Nu venter vi så på at komme til VM i Hjarbæk, hvor besætningen på ”LilleLøffe” skal forsvare VM- titlen og allerede nu bliver der talt om logistikken og det er jo gode tegn.
”Lodsen” har været på bedding i Agger hvor den er blevet kalfatret og gået efter i hele skroget. Det har været et stort og et flot stykke arbejde, der er blevet gjort der, og nu kan den præsentere sig flot ved sæsonens sidste arrangement. Vi har fået tilsagn om et rente-og afdragsfrit lån i Skibsbevaringsfonden på 100.000kr. Pengene anvendes til udskiftning af dæksplanker og en del af lønningen. ”Lodsen” kommer virkelig til at pynte i havnemiljøet, og det er mit håb at skibet i højere grad vil kunne bruges til medlemsaktiviteter .
Ca. 600 besætningsmedlemmer bydes velkommen i Sejlerbiksens bådhal til engang biksemad og musik. Samtidigt har vi i samarbejde med Struer Museum en udstilling i vores bådhal.
Inden vi afslutter sejlsæsonen med bådoptagning, vil vi bidrage ved et multimedieprojekt i samarbejde med Struer Bibliotek og Infocenteret. Målgruppen er her folkeskoleelever og studerende fra ungdomsuddannelserne.
Så alt i alt syntes jeg at det har været en forrygende og travl sommer. Vi får udrettet meget, ja, men vi må ikke glemme hvad frivilligt foreningsarbejde dybest set handler om, nemlig at vi får nogle gode stunder sammen. Og det syntes jeg vi er rigtig gode til.

Bjarne Tingkær Sørensen // 25.03.13

tingkaer@venoe.dk //

Efter en vinter, hvor der trods kulden er blevet arbejdet i værkstederne dagligt, ser jeg frem til en sommer med nye spændende udfordringer og samvær om de traditionsrige arrangementer og sejladser.
Du er noget i kraft af det du gør.
I Nordvestjysk Fjordkultur er der mange der gør noget. At gøre noget er også blot at være til stede eller give sin støtte til det der bliver gjort. Indadtil er det blandt andet det der sker ved de mange medlemsaktiviteter på vores klubaftener og det daglige arbejde med vore både. Udadtil er vi også noget, når vi deltager i de maritime arrangementer til VM i Hjarbæk, Jegindø Bådelaug, Limfjorden Rundt, Glødehovedtræf på Fur, Hjerting Kanelaug, Fjordens Dag og Venø Rundt, Spejderlejren 2013, Sansefestivaler og Kulturfestivalen. Vi deltager også gerne i udviklingssamarbejde og projekter omkring emner som Struer – ”LYDENS BY” eller Struer Havn og By. Vi plejer og udbygger et netværk som rækker ud over de maritime interesser. Dette netværk af venner og samarbejdspartnere skal styrke mulighederne for at Nordvestjysk Fjordkultur også i fremtiden kan være med til at gøre lokale og gæster opmærksomme på de historiske og kulturelle forhold som knytter sig til livet ved Limfjorden. Allerede på Kristi Himmelfarts dag den 9. maj er vi blevet bedt om at medvirke ved Oddesundbroens 75 års jubilæum. Planen er at vi skal komme sejlende med alle vores historiske både sammen med den lille færge Venøsund. Vi indgår i en fortælling og en lydkoncert som dirigeres fra en stor scene på land. Det lyder jo spændende.
Velkommen til en ny sæson sammen.

God Sommer