Nordvestjysk Fjordkultur's både

Havfruen, L 115

Vedligeholdelse 2023 - 2024:

 • El- installation repareres
 • Lænsepumpe utæt, repareres (håndpumpe)
 • Ny flydekontakt i lænsepumpe
 • Beslag til spilerstage monteres
 • Klamper på mast flyttes
 • Fenderliste i messing eller plast ønskes
 • Ticklers monteres
 • Knagerække i kahyt monteres
 • Større karabinhage på storsejlsskøde
 • Agterfortøjning fornyes
 • Normal forårsklargøring

Tovholder:

Eivind Finn Jensen

Mobil: 5241 9615

Båden's data:

Bådtype:   Kragejolle

Længde:   7,15 m ~ 23 fod

Bredde:     2,20 m

Dybgang:  0,85 m

Sejlareal:  (Oprindelig sprydsejl + forsejl på 24 m²)
                  Nu: Gaffelrigget

Vægt:        1.300 kg

Årgang:    2006

Tegnet af:      Ole Olsen

Bygget hos:  Ungdomsskolen i Holstebro

Ejer:               Nordvestjysk Fjordkultur, siden 2014

Havfruens historie
I foråret 2014 fik Nordvestjysk Fjordkultur endnu en båd. Det drejer sig om ”Havfruen” den sidst byggede af fire både - ”Ingeborg Munch”, ”Marie Mide” - som pt bliver istandsat af Ole Juul Hansen -,  "Jens Pingel" og som nævnt ”Havfruen”.

Havfruen er klinkbygget - lærk planker på eg spanter - har en længde på 22 fod med oprindelig 24 m2 sprydrig uden topsejl.

Historien er følgende: På Ungdomsskolen i Holstebro var der en del af de ansatte der, i løbet af deres arbejdsliv, havde fået rigtig gode erfaringer med byggeri og sejlads med små åbne både i samspil med unge mennesker. Det blev derfor besluttet at bygge en ny båd. Bent Gandrup tog sig af projektet - fandt skabelonerne fra limfjordsbåden Ingeborg Munch og startede byggeriet, sammen med eleverne, i efteråret 2006.

Båden blev søsat i foråret 2007 under stor festivitas. Der blev sejlet meget med den det år, men desværre mindre i de følgende år. Til sidst blev ”Havfruen” sat til side under et lidt utæt halvtag.

Efter således at være gemt væk i en periode, blev båden i 2014 doneret til NFK. Da ”Havfruen” kom til foreningen viste det sig at hun desværre var i en så dårlig stand, især dækket, at vi ikke kunne overse søsætning til sejlersæsonen i samme år.

Et kompetent torsdag formiddagshold blev startet. Den består af Ejvind, Henry, Gorm, Johannes og Algot, som på bedste vis tager sig af båden.
Der er i klubben bred enighed om at vi egentlig har åbne både nok, så derfor bliver ”Havfruen” bygget om og forsynet med lille kahyt med 3 køjepladser. Endvidere ændres rig
gen til et håndterbart gaffelrig, men uden bom ved sejlets underlig.
Båden vil efterfølgende indgå i vores flåde af både. Den vil være særdeles velegnet til fællesture med overnatning, individuelle langture, LimfjordenRundt, ect.

 

mastekragen fremstilles

Mastekragen (læder) fremstilles af Gorm

Opstart af ombygningen og flere sæsoners arbejde