Nordvestjysk Fjordkultur's både

Pia

Vedligeholdelse 2023 - 2024:

  • Masten og bom afmonteres og lakeres
  • Nådder i bund efterses og tætnes
  • Hele skroget indvendig smøres med Gori 22 og 1/3 linolie
  • Fribord matslibes og males, hvid
  • Alt lakeret udvendig matslibes og lakeres
  • Loft i kahyt males

Tovholder:

Dan Povlsen

Mobil: 5183 9422

Båden's data:

Bådtype:  Spidsgatter

Længde:  7,00 m ~ 23 fod

Bredde:    2,10 m

Dybgang: 1,20 m

Sejlareal:  22 m²

Vægt:        1350 kg

Kølvægt:   800 kg 

Årgang:         1957

Tegnet af:     Poul Allan Christiansen

Bygget hos: Jens Chr. Fuglsang

Ejer:              Nordvestjysk Fjordkultur

Historien om Pia

Midt i 50erne gik en jernbanemand rundt i Struer, med en drøm om at bygge sig en båd.

Som drømt så gjort.  
I 1957 blev en smuk og velbygget 22 m² spidsgatter kørt ud fra baghaven bag Jyllandsgade, søsat og døbt “Pia”.

“Pia” er tegnet af Poul Allan Christiansen tilbage i 1951, oprindelig som et forslag til en klubbåd i Dansk Sejlunions regi, som skulle være velegnet til amatørbygning. Konstruktionen viste sig at give en absolut vellykket og velsejlende båd, og "Pia" har i tidens løb hentet adskillige præmier, både under bygmester Jens Chr. Fuglsang og også senere, da sønnen Bent Fuglsang  overtog båden.

Bent og “Pia” flyttede midt i 60´erne til Skive, hvorefter de var uadskillelige i rigtig mange år. Men som det så ofte går, det man engang synes var en rimelig stor båd, “krøb” gevaldig, og blev udskiftet med mere rummelig og “vedligeholdelsesfri” glasfiberbåd.

Båden blev derefter solgt til Hjarbæk, hvor en ny ejer i en kortere årrække fik glæde af “Pia”.

På havnen i Hjarbæk havde Søren Jensen fået ”kik” på spidsgatteren. Han købte resolut båden, og fik den sat flot i stand. Søren sejlede derefter med “Pia” et par år, men desværre satte en brand en stopper for glæden; ilden tog mast, bom og sejl. Derefter blev båden sat under tag. Det var i 2007. Søren og undertegnede har derefter ofte talt om, at “Pia” egentlig skulle tilbage til Struer og meget gerne i NFK`s regi. Det vil så ske i indeværende år 2016.

Fredag d. 25. november drog vi 4 mand til Hjarbæk for at bese båden, og vi blev glædeligt overraskede. Selvfølgelig bærer båden spor efter at have stået på land i næsten 10 år, men overordnet ser den rigtig fornuftigt ud. Vi havde samtidig den glæde, at både Bent Fuglsang og Bents søn Kenneth dukkede op. De havde frygtet at “Pia” for længst var gået tabt, men da de via Dan Povlsen fik at vide, at båden stod i Hjarbæk og var på vej til Struer, var glæden stor. Dan har for øvrigt, lige som andre af NFK´s medlemmer, selv lært at sejle i netop “Pia”. Udover at Bent Fuglsang havde medtaget masser af fotos, endte dagen med at han ville sponsere transporten til Struer. Kenneths´s firma ville også være med med 5000 kr., som straks blev øremærket “Pia”.

Summa-summarum!
Den fredag blev en rigtig god dag.

1. Familien Fuglsangs glæde over at have genfundet “Pia”

2. En køn 22 kvm spidsgatter med rod i Struer, doneret af Søren Jensen, Hjarbæk.

3. Transporten sponseret af Bent Fuglsang.

4. 5000 kr. sponseret af Fuglsang Arkitekter i Skive og ikke mindst: 3 nye engagerede medlemmer.

5. Et erfarent hold, Egon Roesgaard, Dan Povlsen, Mogens Pedersen og Svend Allerslev, vil stå klar til at modtage båden, når den vender hjem til Struer. Opgaven består først og fremmest i klargøring af skrog og dæk. Dernæst skal der findes mast og bom, alternativt fremstilles nye mast og bom. NFK´s bestyrelse har derefter opgaven med at finde en sponsor til et nyt storsejl. Måske kunne det endda lykkes med at gensøsætte “Pia” på bådens 60 års fødselsdag.

Alt er meget spændende, for ”Pia” vil passe perfekt ind i vores flåde af ældre lystfartøjer, og helt sikkert blive genkendt af mange lidt ældre struersejlere, og ikke mindst blive beundret for sine smukke linjer.

Ole Olsen

:/ab

Pia i Hjarbæk

 

 

Bent Fuglsang

Det skrev avisen om Pia

Bent Fuglsang var på sin 82 års fødselsdag med til at hente spidsgatteren "Pia" hjem til Struer. "Pia" blev bygget af Bent Fuglsang's far i Jyllandsgade i perioden 1955-1957.

STRUER: 82-årige Bent Fuglsang fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave, da han fredag formiddag var med til at hente sin gamle spidsgatter fra 1957 hjem til Fjordkulturen i Struer.

Båden blev bygget af Bent Fuglsangs far, Jens Chr. Fuglsang.

- Han arbejdede for DSB, men var uddannet hustømrer, og "Pia" var hans båd nummer tre, fortalte Bent Fuglsang da spidsgatteren Pia var kommet sikkert under tag hos de garvede bådebyggere i foreningen Nordvestjysk Fjordkultur på havnen i Struer.

Her har Ole Olsen hele tiden været klar over, at Pia lå på land hos den tidligere ejer i Hjarbæk.

- Vi har bare ikke villet gøre noget for at få den hjem til Struer, før vi var sikre på, at der var folk til at tage sig af den, fortæller han. Nu er der samlet et godt hold på fire mand, som er klar til at gå i gang.

- Min søsters lillebror, Dan Poulsen, er den ene af dem, fortæller Bent Fuglsang og når der skal slibes og skrabes på skroget for at få malingen af, får han selskab af Mogens Pedersen, Egon Roesgaard, Erik Vester og Svend Allerslev.

Bent Fuglsang er derfor fuldstændig tryg ved at overlade sin tidligere spidsgatter til Fjordkulturen.

- Det er gode folk som vil passe og pleje den. Jeg kunne ikke få mig en bedre fødselsdagsgave, sagde han.

Målet er tirsdag 2.maj.
Det er en båd med masser af minder. – Min far var to år om at bygge den, fra efterår 1955 til forår 1957. Han brugte i den tid omkring 2000 arbejdstimer på bygningen af båden.
Og da han ikke længere havde kræfter til at sejle med båden, overtog vi den og var på vandet med den stort set hver eneste dag så længe vi havde den, fortalte Bent Fuglsang

- Hvis jeg ikke selv var afsted sammen med min kone, var det vores børn, der sejlede den, fortæller Bent Fuglsang og der var såmænd også plads til hele familien med to voksne, tre børn og to hunde, når man bare pakkede det hele godt sammen.

Bent Fuglsang husker det i det hele taget som en skøn tid. Men i 1979 besluttede han at sælge "Pia" til en bekendt i Hjarbæk:  -Jeg fik en diskosprolaps i nakken, så det blev svært for mig at håndtere den, forklarer han.

Bent Fuglsang ville helst sælge til en sejler, han havde tillid til. Så de efterfølgende 50 år kom "Pia" i gode hænder i Hjarbæk. Senere fik Søren Jensen sat den flot i stand og sejlede med den, indtil både masten og sejl gik til i flammerne under en brand i 2007. Siden da har Ole Olsen og de øvrige træskibsentusiaster fra Nordvestjysk Fjordkultur i Struer haft et godt øje til den gamle spidsgatter. Og Søren Jensen har nu doneret båden til sine åndsfæller i Struer, hvor båden får den helt store tur, når al malingen skal skrabes af, reparationer på skrog, mm. foretages. Der skal bagefter grundes, slibes og males. Og hele riggen bygges op på ny.

Bent Fuglsang håber nu bare, at de fire mand fra Fjordkulturen, som har påtaget sig opgaven, kan nå at blive færdige. Så "Pia" kan komme i vandet med ny mast og nye sejl 2. maj 2017.

- Det er på min fars fødselsdag og det passer lige med, at han kunne være blevet 120 år gammel. Og det er samtidig 60 år siden, båden blev bygget, fortæller han. Og de frivillige fra Nordvestjysk F jordkultur er med på ideen.

- Vi plejer godt nok ikke at arbejde med en tidsfrist, og jeg havde egentlig forestillet mig at vi kunne fortsætte med at arbejde på "Pia", når alle de andre både blev sat i vandet til næste forår. Men vi skal gøre, hvad vi kan, fortæller Egon Roesgaard.

:/AB

Bent Fuglsang interviewes til TV-Midtvest indslag